KYD

KYD
KYD

WELCOME

Green Hornet

Khamis, 14 Oktober 2010

Aksi Itali, Serbia diberhentikan


INSIDEN membaling mercun ke dalam padang permainan memaksa perlawanan antara Itali dengan Serbia diberhentikan.


GENOA, Itali - Aksi kelayakan EURO 2012 di antara Itali dan Serbia terpaksa diberhentikan hanya selepas tujuh minit berlangsung awal pagi semalam.

Ia berikutan tindakan penyokong Serbia membaling objek keras dan mercun ke arah padang, membakar bendera dan memecahkan penghadang sekali gus menampakkan seperti protes itu telah dirancang.

Terdahulu, para penyokong Serbia turut bertempur dengan pihak polis dan tindakan mereka juga menyebabkan perlawanan terpaksa dilewatkan 45 minit sehinggalah pengadil, Craig Thomson menghentikan terus perlawanan pada minit ketujuh.

Dengan keputusan itu, Itali dihadiahkan kemenangan percuma 3-0 berikutan kesalahan yang dilakukan penyokong pasukan lawan.

"Pengadil berasakan keselamatan pemain tidak dapat dijamin. Jadi kini terserah kepada pihak UEFA untuk menentukan tindakan mengikut prosedur disiplin," kata Setiausaha Agung Persekutuan Bola Sepak Itali (FIGC), Antonello Valentini.

Sementara itu, jurucakap Persekutuan Bola Sepak Eropah (UEFA), Rob Faulkner menjelaskan, apabila sesuatu perlawanan itu terganggu akibat alasan keselamatan, prosedur biasa diamalkan ialah menggunakan laporan pengadil dan perlawanan perlawanan sebelum sesuatu kes itu dibawa ke jawatankuasa tatatertib.

Rusuhan penyokong terus berlaku di luar Stadium Luigi Ferraris untuk tempoh beberapa jam selepas pembatalan perlawanan itu diumumkan.

Presiden Persatuan Bola Sepak Serbia, Tomislav Karadzic berkata, protes tersebut dijangka akan diadakan semula di Belgrade selepas ini.

"Ia merupakan serangan ke atas negara dan negara perlu menyelesaikan masalah ini," katanya.

Kritikan terhadap skuad Serbia semakin meningkat selepas mereka tewas 1-3 kepada Estonia pada aksi di tempat sendiri pada awal pagi Sabtu lalu

Tiada ulasan: