KYD

KYD
KYD

WELCOME

Green Hornet

Rabu, 21 Julai 2010

Guardiola mengalah

BARCELONA - Jurulatih Barcelona, Pep Guardiola seakan-akan sudah menyerah kalah dalam misinya mendapatkan khidmat kapten Arsenal, Cesc Fabregas (gambar).

Guardiola mengakui peluang Barca untuk 'mengikat' Fabregas kini bergantung kepada Arsenal.

Spekulasi mengenai perpindahan Fabregas ke Nou Camp semakin hangat diperkatakan sejak kebelakangan ini biarpun pengurus Arsenal, Arsene Wenger menegaskan, kaptennya itu tidak akan meninggalkan Emirates.

Lebih malang buat Barce- lona apabila tawaran yang dikemukakan mereka kepada Arsenal sebanyak £21 juta (RM102 juta) telah ditolak.

"Dia (Fabregas) merupakan seorang pemain yang penting buat Arsenal dan saya faham situasi yang dialami kelab tersebut kerana perbelanjaan bagi membawa masuk pemain itu menelan belanja yang besar.

"Kini, semua keputusan sama ada Fabregas akan beraksi bersama kami (Barcelona) ataupun tidak terletak di tangan pihak pengurusan Arsenal," jelas Guardiola.

Beliau turut memahami masalah kewangan yang dialami Barca sehingga memaksa mereka melepaskan beberapa pemain senior dalam skuad The Catalan itu termasuk perancang Ivory Coast, Yaya Toure, penyerang Perancis, Thierry Henry dan pemain pertahanan, Dmytro Chygrynskiy.

"Ia merupakan satu tamparan hebat buat kami apabila menyaksikan bebe- rapa pemain terpaksa dilepaskan termasuklah Toure yang telah pun menandatangani kontrak bersama Manchester City.

"Saya telah cuba sedaya upaya untuk terus mengekalkannya di sini (Nou Camp), namun dia tetap dengan keputusannya untuk berhijrah.

"Saya berterima kasih di atas segala sumbangan yang telah diberikannnya kepada Barcelona selama ini dan diharapkan dia dapat kerap beraksi bersama City yang mana dia tidak dapat melakukan itu di sini

Drogba milik City?DROGBA antara tonggak utama Chelsea sejak berhijrah dari Marseille enam tahun lalu.

LONDON - Penyerang sensasi Chelsea, Didier Drogba dilapor sedang mengadakan perbincangan untuk menyertai Manchester City dengan nilai perpindahan melebihi £20 juta (RM97.5 juta).

Ejen Drogba, Thierno Seydi mengesahkan bahawa dia telah berbincang secara terus dengan pihak pengurusan City mengenai kemungkinan penyerang berusia 32 tahun itu berhijrah ke Eastlands.

"Memang hari ini (kelmarin) Drogba masih bersama Chelsea tetapi mungkin akan ada kejutan sebelum 31 Ogos depan.

"Saya tidak beritahu sesiapa lagi kerana saya berhubung terus dengan City. Dalam usia Didier ketika ini, saya tidak perlu menyembunyikan aspek kewangan.

"Kelab yang mahu mendapatkan khidmat Drogba perlu meme- nuhi nilai pasarannya," kata Sey- di.

City turut dilapor bersedia untuk menawarkan Drogba, 32, kontrak selama tiga tahun bernilai £18 juta (RM87.7 juta).

Bagaimanapun, City yang telah berbelanja £60 juta (RM292 juta) bagi mendapatkan Jerome Boateng, David Silva dan Yaya Toure pada musim panas ini menafikan laporan tersebut.

"Tiada sebarang perbincangan antara kedua-dua belah pihak. Kami tidak pernah berbincang dengannya (Seydi)," jelas jurucakap City semalam.

Dalam pada itu, Seydi juga tidak menolak kemungkinan Drog- ba kembali menyertai kelab Marseille.

Untuk rekod, Drogba hanya beraksi semusim bersama kelab Perancis itu sebelum dia dipancing bekas pengurus Chelsea, Jose Mourinho enam tahun lalu.

"Didier sentiasa mengimpikan untuk menamatkan kariernya di Marseille tetapi masih ada keka- ngan antara impian dan realiti.

"Buat masa ini, dia gembira berada di Chelsea," jelas Seydi.

Droga yang juga kapten skuad kebangsaan Ivory Coast merupakan penjaring terbanyak Liga Perdana England musim lalu selepas dia meledak 29 gol.

Andai Drogba berhijrah ke City, Chelsea akan kembali mengalih tumpuan untuk mendapat khidmat penyerang berbisa Liverpool, Fernando Torres