KYD

KYD
KYD

WELCOME

Green Hornet

Ahad, 10 Oktober 2010

Kekalkan Momentum Kebangkitan

KOTA BHARU – Ketua Jurulatih Kelantan, B Sathianathan mahu para pemainnya mengekalkan rentak kecemerlangan dalam perlawanan terdahulu dalam menghadapi saingan perlawanan terakhir peringkat kumpulan TM Piala Malaysia bertemu KL Plus FC di Stadium MBPJ, Kelana Jaya malam ini.

“Perlawanan menentang KL Plus FC malam ini cukup penting bagi kita. Saya tidak boleh kata kita sudah layak ke peringkat suku akhir kecuali sekiranya kita mencatatkan keputusan yang positif dalam perlawanan malam ini,” katanya ketika ditemui Sinar Harian semalam.

“Dalam bola sepak apa-apa pun boleh berlaku. KL Plus FC sebuah pasukan yang mantap. Walaupun sudah terkeluar dari saingan Piala Malaysia tetapi itu tidak bermakna mereka memberi laluan mudah kepada kita.

“Sudah pasti para pemain mereka juga mahu mencatatkan kemenangan bagi membuktikan kepada pihak pengurusan mereka bahawa mereka boleh melakukan sesuatu dalam perlawanan ini.

Sathianathan berkata, beliau mempunyai keyakinan yang tinggi terhadap kewibawaan para pemainnya mengharungi cabaran dalam kempen TM Piala Malaysia musim ini.

“Saya sentiasa yakin kepada diri sendiri dan yakin Kelantan mampu melangkah lebih jauh. Kelantan jelas sebuah pasukan yang cukup bertuah kerana mempunyai pengurusan yang bagus serta penyokong yang sentiasa berada di belakang kami.

“Saya akui penyokong sentiasa mempercayai bahawa Kelantan adalah sebuah pasukan yang cukup kuat. Ini bermakna mereka (penyokong) percaya Kelantan boleh mencipta kemenangan kerana kita merupakan sebuah pasukan yang kuat.

Ditanya mengenai lawan Kelantan sekiranya berpeluang layak ke suku akhir, Sathianathan tidak menghiraukan pasukan mana yang bakal dihadapi oleh Kelantan.

“Kita tidak boleh takut bertemu sesiapa. Untuk menjadi juara, kita perlu bersedia bertemu Selangor atau pasukan mana sekali pun. Itu falsafah dalam bola sepak.

“Apa yang saya risaukan adalah pasukan saya sendiri, bukan lawan yang kita hadapi. Saya takut mereka tidak bermain seperti yang saya dan penyokong mahukan,” katanya.

Sepanyol unggulLLORENTE (kanan) diraikan rakan-rakan sepasukannya selepas menjaringkan gol pertama Sepanyol ketika menentang Lithuania semalam.


PARIS - Juara dunia, Sepanyol merampas kedudukan selaku pendahulu Kumpulan I kempen kelayakan Euro 2012. Kejayaan itu diraih selepas skuad kendalian Vicente del Bosque itu mencatatkan kemenangan selesa 3-1 ke atas Lithuania awal pagi semalam.

Dengan kemenangan tersebut, Sepanyol unggul di tangga teratas selepas mengumpul enam mata, dua mata meninggalkan Scotland yang berkongsi empat mata bersama Lithuania di tangga kedua.

Ia diikuti Republik Czech dengan tiga mata dan Liechten- stein berada pada kedudukan tercorot selepas tewas dua perla- wanan awal.

"Ia merupakan tiga mata penuh yang amat penting buat kami.

"Itulah yang kami mahukan sebenarnya iaitu enam mata maksimum dalam dua perlawanan. Kami tidak mahu ada sebarang kejutan sekalipun," jelas del Bosque.

Pada aksi yang berlangsung di Stadium Santiago Bernabeu itu, anak-anak buah del Bosque membuka tirai jaringan menerusi Fernando Llorente pada minit ke- 47.

Begitupun, Darvydas Sernas berjaya menjaringkan gol penyamaan buat Lithuania pada minit ke-54 sebelum Llorente sekali meletakkan Sepanyol kembali di hadapan dua minit kemudian.

Penyerang Manchester City, David Silva melengkapkan hari gemilang buat skuad La Roja apabila meledak gol ketiga pada minit ke-79.

Anak-anak buah del Bosque dijadual berdepan Scotland pada aksi berikutnya di Hampden Park awal pagi Rabu ini