KYD

KYD
KYD

WELCOME

Green Hornet

Sabtu, 18 September 2010

Fandi, Fadhli 'dipikat' Vion FCFADHLI (kiri) dan Fandi (dua dari kiri) sedang mendengar arahan jurulatih Vion FC pada sesi latihan kelmarin.


BIARPUN skuad bawah 21 tahun kebangsaan, Harimau Muda A baru dua minggu berada di Slovakia, dua pemainnya sudah pun 'dipikat' kelab Liga Corgon Slovakia, Vion FC, lapor WAN FAKHRUL BAKAR.

Dua pemain yang bertuah itu ialah pemain pertahananan dan sayap kiri, Fandi Othman, 18, dan pemain pertahanan tengah, Fadhli Shas, 19.

Jurulatih Harimau Muda A, Ong Kim Swee berkata, Fandi dan Fadhli telah ditawarkan untuk berlatih bersama pasukan utama kelab itu bermula kelmarin.

"Pemilihan kedua-dua pemain ini dibuat atas penilaian ketua jurulatih Vion FC ketika dia menyaksikan perlawanan kami di sini serta dibantu perbincangannya dengan saya.

"Mereka mula berlatih semalam (kelma- rin) dan akan terus bersama Vion FC se- hingga mereka berdua pulang ke tanah air sehari kemudian untuk kem latihan pusat skuad kebangsaan," katanya ketika dihubu- ngi Kosmo! di Slovakia semalam.

Fandi dan Fadhli merupakan tonggak utama Harimau Muda A pada tiga aksi per- sahabatan skuad negara setakat ini yang menyaksikan mereka tewas 1-3 kepada MFK Ruzomberok B, seri 2-2 dengan FC Petrazalka dan tewas 1-2 kepada Slovan Duslo Sala.

Jelas Kim Swee, pendedahan sesi latihan bersama Vion FC itu sesuatu yang amat berguna pada pemain muda negara selain ia turut membuktikan Malaysia juga tidak ke- tandusan pemain berkualiti.

"Saya harap Ini juga akan membuka lagi ruang kerjasama baik antara FAM dan Vion FC untuk terus memberi peluang pada pe- main-pemain kita walaupun kelab itu berstatus elit di Eropah.

"Ia juga memberi semangat yang lebih ke- pada pemain-pemain lain agar dapat menunjukkan prestasi yang cemerlang untuk dipilih menyertai mana-mana kelab di Slovakia ini," ujarnya.

Dalam pada itu, Harimau Muda A turut mengadakan satu perlawanan persahabatan tidak rasmi pada Rabu lalu untuk memberi peluang kepada pemain-pemain simpanan beraksi.

"Kita menentang sebuah kelab Liga 2 Slo- vakia dan seri 4-4. Ferris Danial Mat Nasir dan Wan Zaharul Nizam Wan Zakaria masing-masing menjaringkan dua gol

Mourinho dalam dilema


MADRID - Jose Mourinho enggan membuat keputusan mengenai tawaran menjadi pengendali sementara skuad kebangsaan Portugal dalam dua aksi kelayakan Euro 2012.

Pengurus Real Madrid itu berkata, keputusan sama ada beliau akan me- nerima atau sebaliknya terserah kepada kelab gergasi Sepanyol itu.

Presiden Persekutuan Bola Sepak Portugal (FPF), Gilberto Madail dilaporkan telah berbincang dengan Mourinho mengenai perkara itu kelmarin.

Mourinho berkata, beliau tidak boleh menerima tugas itu kerana masih terikat dengan Real tetapi beliau juga enggan menolak tawaran berkenaan kerana mahu melihat Portugal menang.

"Real memang berhak untuk menghalang saya daripada menerima tugas itu, halangan paling minimum sekali ialah dengan tidak melepaskan saya pergi," kata jurulatih kelahiran Portugal itu.

Sementara itu, Real pula seperti enggan tunduk dengan rayuan Portugal itu.

"Selepas satu pertemuan yang memakan masa hampir tiga jam, jurulatih Real itu telah menerima cadangan tersebut tetapi dengan syarat mendapat persetujuan daripada Presiden Real, Florentino Perez menerusi pinjaman," menurut akhbar Sepanyol, AS.

Akhbar Marca pula melaporkan bahawa Mourinho secara dasarnya juga bersetuju dengan tawaran berkenaan tetapi menyerahkan keputusan muktamad kepada kelabnya.

Real menganggap terlalu banyak risiko akan timbul sekiranya mereka membenarkan Mourinho menggalas tugas tersebut.

"Segala-galanya seperti menunjukkan bahawa cadangan ini tidak akan berlaku."

Portugal kini menduduki tangga kedua terbawah dalam Kumpulan H Kelayakan Euro 2012 dengan mengutip satu mata dari dua perlawa- nan setelah tumpas 0-1 kepada Nor- way diikuti seri 4-4 dengan Cyprus di tempat sendiri.

Aksi seterusnya pula ialah menentang Denmark pada 8 Oktober depan dan Iceland empat hari kemu- dian