KYD

KYD
KYD

WELCOME

Green Hornet

Khamis, 21 Oktober 2010

City bukan pilihan utama UnitedROONEY dilaporkan bakal meninggalkan Old Trafford ekoran perselisihan faham dengan Ferguson.


MANCHESTER – Manchester United bertekad untuk memastikan Wayne Rooney tidak menyertai musuh setempat mereka, Manchester City. Sebaliknya, skuad The Red Devils itu lebih rela menjual Rooney kepada Barcelona atau Chelsea.
Masa depan Rooney di Old Trafford hampir pasti berakhir pada Januari depan setelah pengurus United, Alex Ferguson mengesahkan bahawa penyerang England itu mahu meninggalkan kelab tersebut.
City dikatakan bersedia menawarkan Rooney gaji sekitar £250,000 (RM1.2 juta) seminggu tetapi United lebih cenderung melihat pemain England itu berhijrah ke luar negara atau menyertai Chelsea.
Jurulatih Barcelona, Pep Guardiola malam kelmarin turut mengesahkan bahawa dia cukup mengidamkan pemain seperti Rooney.
“Dia (Rooney) merupakan salah seorang pemain terbaik di dunia dan tak ramai pemain yang memiliki kualiti sepertinya. Saya dah lama meminatinya,” kata Guardiola.
Pengurus Chelsea, Carlo Ancelotti turut mengalu-alukan kehadiran Rooney ke kelab London itu andai ayam tambatan United itu berminat menyertai mereka.
Ketika ini, United dikatakan begitu bimbang jika Rooney memilih untuk menyertai City dan kemudiannya mereka melihat pula pemain itu berjaya membantu City muncul juara Liga Perdana England musim ini.
“Jika perpindahan ke City itu berlaku, ia pasti akan menjadi satu mimpi ngeri buat kami. Jadi kami akan sedaya upaya untuk menghalang ia daripada berlaku,” kata sumber dalaman United.
Namun United mungkin terpaksa akur dengan kekayaan dimiliki City yang mampu untuk memberikan tawaran lebih lumayan berbanding kelab-kelab lain bagi mendapatkan Rooney.
Nilai Rooney kini telah pun merudum kerana dia hanya memiliki baki kontrak sehingga Jun 2012 bersama United.
Barcelona dijangka akan meletakkan tawaran sekitar £25 juta (RM122.5 juta) untuk mendapatkan Rooney tatkala City pastinya mampu meletakkan tawaran yang lebih tinggi

Tiada ulasan: