KYD

KYD
KYD

WELCOME

Green Hornet

Selasa, 11 Januari 2011

Jepun bernasib baik


YOSHIDA (kiri) menjaringkan gol penyamaan untuk membantu Jepun mengikat Jordan 1-1 pada aksi Kumpulan B Piala Asia 2011 di Doha, Qatar kelmarin.


DOHA - Jurulatih Jepun, Alberto Zaccheroni menggesa skuadSamurai Biru itu mempertajamkan sentuhan penyudah setelah terikat 1-1 dengan Jordan pada aksi sulung Piala Asia 2011 kelmarin.
Lebih malang, Jepun mengharapkan tandukan pemain pertahanan, Maya Yoshida untuk mencatat keputusan seri itu.
"Saya tidak berpuas hati dengan keputusan ini. Saya tidak pernah bayangkan keputusan seperti ini kerana saya sudah mempersiapkan pasukan ini untuk mencipta keme- nangan dalam apa jua situasi pun," kata pengendali dari Itali itu.
Zaccheroni yang turut diberi tekanan sama seperti jurulatih sebe- lum ini, Takeshi Okada dikritik hebat kerana kurangnya ketajaman sentuhan penyudah di barisan depan skuad Jepun.
"Jepun menguasai permainan sepanjang 90 minit ketika Jordan hanya bermain secara bertahan.
"Terutama pada babak pertama, mereka gagal menyaingi kelajuan permainan dan hanya menggerakkan bola tanpa tujuan," kata Zac- cheroni.
Pada perlawanan kelmarin, Jepun melakukan 17 percubaan yang menarik termasuk tujuh percubaan tepat berbanding hanya tujuh percubaan daripada Jordan termasuk dua yang menggegar palang.
"Kami perlu meningkatkan tempo permainan kami. Kami gagal menyudahkan peluang dan melepaskan gol menerusi kesila- pan sendiri," jelasnya.
Sementara itu, perancang tengah Jordan, Hasan Abdel Fattah membuka tirai jari- ngan pada minit ke-43 sebelum Yoshida menyamakan kedudukan minit ke-92.
Zaccheroni juga menyatakan terdapat beberapa pasukan lain yang turut menggunakan pendekatan permainan secara bertahan.
"Bukan saja Jordan, malah beberapa negara Asia lain dijangka beraksi dengan cara seperti itu.
"Jadi, kami perlu menyesuaikan diri untuk menghadapi corak permainan sedemikian," ujar Zaccheroni.
Menjelang aksi kedua Kumpulan B menentang Syria pada Khamis ini, Zaccheroni berkata, beliau tidak begitu terdesak untuk melakukan perubahan drastik dalam barisan kesebelasannya. 

Tiada ulasan: