KYD

KYD
KYD

WELCOME

Green Hornet

Sabtu, 14 Ogos 2010

Ujian pertama Mancini bermula


MANCHESTER, England - Tugas berat menanti Roberto Mancini apabila Manchester City berkunjung ke Totten- ham Hotspur pada aksi sulung Liga Perdana England malam ini.

Kemampuan pengurus kelahiran Itali itu dijangka menjadi tumpuan terutama tentang bagaimana beliau akan meren- canakan barisan pemain bintang yang dibeli City sejak dua musim lalu.

Jika City tewas, ia pastinya memberi tamparan hebat kepada Mancini, namun andai kemenangan yang dicipta, perbelanjaan membeli pemain yang kesemuanya berjumlah £80 juta (RM400 juta) pasti dianggap berbaloi - buat seketika.

Spurs adalah pasukan yang menyingkirkan City ke tangga kelima liga musim lalu dalam saingan merebut tiket ke Liga Juara-Juara musim ini.

Namun dengan wajah berbeza kali ini, City tiada alasan untuk kalah kepada Spurs lagi walaupun dikatakan tidak mampu menurunkan kesemua pemain bintang yang dibeli.

"Kami tidak dapat mengumpul pemain bersama kecuali baru-baru ini sahaja. Ramai yang bermain di Piala Dunia, jadi sebahagian mereka baru sahaja kembali daripada berehat panjang.

"Masalah besar apabila minggu ini mereka beraksi lagi untuk negara masing-masing. Jadi sukar untuk saya mendapatkan semua pemain dalam satu masa, mungkin untuk tempoh 20 hari akan datang," tegasnya.

Antara pemain yang baru kembali daripada tugas antarabangsa termasuk tiga daripada empat pemain bintang mereka iaitu David Silva (Sepanyol), Yaya Toure (Ivory Coast) dan Jerome Boateng (Jerman).

Namun, Mancini boleh juga mencuba khidmat dua lagi pemain baru dalam perlawanan menentang Spurs nanti iaitu James Milner yang dibeli dari Aston Villa dan Aleksander Kolarov.

Dengan penjaga gawang menjadi rebutan antara Shay Given dan Joe Hart, barisan depan hampir pasti bakal diketuai Carlos Tevez.

Nama lain seperti Micah Richards, Patrick Vieira, Shaun Wright-Phillips, Craig Bellamy, Robinho dan Emmanuel Adebayor kemungkinan besar tiada dalam strategi Mancini.

Di kem Spurs, pengurus Harry Red- knapp sedar dengan ujian yang bakal mereka hadapi tetapi bersedia dengan segala kemungkinan yang berlaku.

"Anda tidak boleh mengelak daripada menghadapi permulaan sukar ini. Kami sedar ancaman besar City dan tidak boleh tidak perlu bersedia menghadapinya.

"Dengan bermain di tempat sendiri, seperti City kami juga mengimpikan permulaan baik tetapi ia bukan mudah,

Tiada ulasan: