KYD

KYD
KYD

WELCOME

Green Hornet

Khamis, 16 Disember 2010

Malaysia Boleh Ceria Tetapi Perlu Waspada Terbang Ke Hanoi


SAFEE SALI (kiri) muncul wira apabila menjaringkan kedua-dua gol Malaysia pada perlawanan menentang Vietnam di Stadium Nasional Bukit Jalil malam tadi.


Jaringan 2 gol oleh Safee Sali berjaya menutup segala tohmahan yang diberikan kepada pasukan Malaysia. Kemenangan ini juga berjaya membuka mata seluruh rakyat Malaysia yang ramai memandang rendah pencapaian pasukan Malaysia dan liga Malaysia sejak seabad lalu. Malah ada yang sudah bosan dengan bolasepak Malaysia. Pencapaian semalam telah merubah segala-galanya apabila ramai yang berpuas hati dengan kemenangan dan aksi perlawanan ini.
Terdapat lagi kelemahan dapat disaksikan melalui hantaran yang kurang kemas dikalangan pemain, kawalan bola yang masih tidak kemas dan barisan tengah yang masih tiada keserasian. Namun kehebatan gandingan Amirulhadi, Norshahrul, S Kunalan dan Safee Sali merobek dan menyerang hendap kubu lawan tampak menjadi berjaya menenggelamkan kelemahan aksi pemain yang dilihat masih perlu digilap bagi mencapai status pemain antarabangsa.
Peminat yakin Malaysia mampu ke final pada saingan separuh akhir kedua nanti sekiranya Malaysia memperkemaskan barisan pertahanan yang sedia ada dan mengekalkan corak bertahan. Kehadiran ramai penyokong Malaysia turut memberi perangsang kepada para pemain untuk beraksi cemerlang. Mungkin bagi sesetengah pemain ini merupakan kejutan bagi mereka apabila dapat bermain dihadapan ribuan penyokong namun bagi 2 pemain Kelantan Norshahrul dan Khairul Fahmi yang sudah lali dengan jumlah penyokong, ianya baru menyamai perlawanan biasa Kelantan.Jika diperhatikan media elektronik kurang memberi promosi pada perlawanan ini berbanding perlawanan jemputan antarabangsa lain. Ini jelas menggambar sikap patriotik berjaya dikalahkan dengan sikap mementingkan keuntungan media tempatan.
Kemenangan ini telah sedikit sebanyak berjaya mengembalikan kegemilangan bolasepak Malaysia yang sudah lama suram. Tahniah pasukan Malaysia teruskan kecemerlangan anda di Hanoi. Gomo Malaysia Gomo....Final milik kita...

Tiada ulasan: