KYD

KYD
KYD

WELCOME

Green Hornet

Khamis, 22 Julai 2010

Ferguson salahkan FA England
LONDON - Pengurus Manchester United, Alex Ferguson (gambar) mula menimbulkan provokasi terhadap Persatuan Bola Sepak (FA) England.

Secara terbuka, Ferguson mendakwa FA England sengaja mencacatkan peluang skuad Three Lions itu untuk mencipta kejayaan pada kempen Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan.

Ferguson berkata, kegagalan England itu berpunca daripada sikap FA England yang enggan mengikut jejak langkah negara lain untuk mewujudkan tempoh rehat musim sejuk pada pertengahan saingan liga domestik.

Kesannya, England sekadar mampu melepasi pusingan kedua dan beberapa pemain bintang mereka kelihatan cukup lesu sepanjang kempen Piala Dunia 2010.

"Badan induk bola sepak sepatutnya memberi peluang terbaik kepada skuad negara itu untuk beraksi baik pada Piala Dunia.

"Hanya kerana suasana perlawanan dan keperluan siaran televisyen yang mahukan perlawanan setiap minggu, idea untuk rehat musim sejuk yang saya katakan 30 tahun lalu masih belum mahu dilaksanakan di England.

"FA England harus menyedari perkara itu kerana mereka sendiri yang mencacatkan pasukan kebangsaan mereka," kata Ferguson.

Tiga daripada empat negara yang berjaya mara ke separuh akhir Piala Dunia 2010 - Sepanyol, Jerman dan Belanda telah mengamalkan tempoh rehat musim sejuk ketika saingan liga domestik masing-masing.

Penyerang United, Wayne Rooney merupakan salah seorang pemain bintang England yang mengalami masalah kelesuan di Afrika Selatan.

Justeru, Ferguson memberikan rehat sehingga 28 Julai depan untuk pemain-pemainnya yang beraksi pada Piala Dunia 2010 dan mereka langsung tidak menyertai jelajah pra musim United ke Amerika Syarikat ketika ini

Tiada ulasan: