KYD

KYD
KYD

WELCOME

Green Hornet

Sabtu, 9 Oktober 2010

Misi terakhir van der Sar


VAN DER SAR dijangka bersara selepas saingan musim ini berakhir.


LONDON - Penjaga gol Manchester United, Edwin van der Sar hampir pasti menamatkan kariernya pada penghujung musim ini. Perkara itu didedahkan sendiri oleh jurulatih penjaga gol United, Eric Steele.
Menurut Steele, bekas penjaga gol No. 1 Belanda itu telah mula memikir- kan mengenai persaraannya selepas mengecapi pelbagai kejayaan terutama ketika beraksi bersama The Red Devils.
Van der Sar, 39, mula menyarung jersi United sejak lima tahun lalu sele- pas dia di bawa masuk ke Old Trafford dari Fulham.
Sepanjang kariernya bersama United, van der Sar telah memenangi tiga trofi Liga Perdana England, Liga Juara-Juara, Piala Liga dan gelaran Kelab- Kelab Dunia.
Begitupun, van der Sar masih belum menjulang kejuaraan Piala FA bersama United.
Disebabkan itu, saingan Piala FA musim ini bakal menjadi keutamaan van der Saar.
"Saya merasakan van der Sar telah memikirkan dengan mendalam mengenai perkara tersebut (persaraan).
"Dia sendiri telah memberitahu kepada saya bahawa ini merupakan musim terakhir buatnya.
"Dia masih belum memenangi gela- ran Piala FA dan itu bakal menjadi ke- utamaannya ketika ini. Dia sudah tidak mempunyai banyak masa lagi," jelas Steele.
Biarpun pengurus United, Alex Ferguson lebih gemar menurunkan penjaga gol simpanan dalam saingan Piala FA, Steele memberitahu yang van der Sar sebenarnya terdesak untuk beraksi.
"Apabila kami melakukan sistem penggiliran dalam menurunkan penjaga gol, van der Sar sudah pasti akan mendesak supaya dia yang diturunkan

Tiada ulasan: