KYD

KYD
KYD

WELCOME

Green Hornet

Jumaat, 28 Januari 2011

Karathu kembali ke Kelantan

KARATHU (dua dari kiri) pernah menjadi jurulatih Perak pada tahun 1990 sekali gus membawa skuad tersebut menjuarai Piala FA.


IBARAT sirih pulang ke gagang. Itulah peribahasa yang sesuai buat ketua jurulatih bola sepak Kelantan yang baru, Datuk M. Karathu yang pernah membimbing skuad Kelantan pada tahun 1993.
Menurutnya, kembali melatih Kelantan merupakan sesuatu yang cukup mengembirakannya selepas hampir 18 tahun meninggal pasukan tersebut.
"Saya gembira dapat kembali semula melatih Kelantan, terima kasih kepada pihak pengurusan Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) terutama Tan Sri Annuar Musa kerana masih lagi mempercayai kemampuan saya untuk membimbing pasukan musim ini.
“Walaupun sudah lama meninggalkan Kelantan, namun sebaik sahaja kembali semula ke sini, saya masih lagi terasa bahang membimbing pasukan sewaktu tahun 1993 dulu," katanya ketika ditemui semalam.
Tambahnya, Kelantan merupakan pasukan yang diminatinya sejak tahun 1993 sewaktu beliau menjadi jurulatih.
“Pasukan Kelantan sama seperti pasukan Brazil yang mempunyai keghairahan yang memuncak dalam bola sepak selain turut mempunyai pemain yang berbakat.
"Walaupun saya tidak tahu banyak mengenai pemain pasukan ini dan perlu mengambil sedikit masa, namun itu bukan masalah besar bagi saya untuk mengendalikan pasukan,” ujarnya.
Karathu sebelum ini berjaya membimbing pasukan Perak menjulang Piala FA pada tahun 1990 selain membawa Kelantan melangkah ke perlawanan separuh akhir Piala FA dan Piala Malaysia pada tahun 1993.
Selain itu, beliau juga mempunyai pengalaman luas di peringkat antarabangsa iaitu menjadi ketua jurulatih pasukan Sri Lanka, kelab Woodlands Wellington FC (Singapura) dan pernah membimbing skuad Negeri Sembilan.
Karathu memberitahu, beliau akan mendapatkan maklum balas daripada bekas jurulatih, B. Sathianathan selain dua pembantunya iaitu Hashim Mustapha dan Sidek Samsudin bagi mengenal pasti kekuatan dan kelemahan pasukan ini.
“Saya kena mengambil sedikit masa untuk mengenal pasti kelemahan pasukan kerana jadual perlawanan cukup padat dan termasuk juga bagaimana corak taktikal yang akan saya gunakan.
"Sasaran saya untuk musim ini ialah memastikan Kelantan berada di tiga kelompok yang terbaik selain memburu dan mengekalkan kejuaraan yang dimenangi pada tahun lepas," ujarnya.
Mengulas mengenai perlawanan pembukaan tirai menentang Selangor bagi merebut Piala Sultan Ahmad Shah di Stadium Shah Alam esok, Karathu menganggap perlawanan tersebut merupakan ujian pertama buatnya.
"Ini ujian pertama saya. Saya belum tahu keadaan fizikal pasukan dan difahamkan Kelantan mengalami banyak kekalahan sepanjang perlawanan persahabatan, ini adalah sebahagian daripada proses membentuk sebuah pasukan baru ke arah yang lebih mantap.
“Untuk itu, saya menuntut disiplin yang tinggi daripada semua pemain. Mereka juga perlu menunjukkan karakter serta kebolehan yang tinggi apabila bersama pasukan ini kerana kita akan bermain dalam satu liga yang kompetetif bermula Sabtu ini,” katanya.
Karathu mengikat kontrak sebagai pengendali Kelantan untuk tempoh setahun bermula semalam.

Tiada ulasan: