KYD

KYD
KYD

WELCOME

Green Hornet

Selasa, 27 Julai 2010

Tengku Abdullah, Annuar di hadapan


ANGGOTA Majlis Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) perlu bijak memilih calon yang akan mengetuai barisan kepimpinan badan induk bola sepak negara itu.

Salah pilih, FAM akan kembali dengan cerita lama yang tiada kesudahannya.

Perwakilan seharusnya sudah tahu siapa calon yang dilihat berpotensi untuk menerajui FAM dan sudah membuktikan kredibiliti pada peringkat negeri.

Pengkritik sukan terkenal, Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim turut memberi pandangan serupa khususnya untuk dua jawatan timbalan presiden.

“Dua kerusi timbalan presi den perlulah mempunyai kriteria seperti kemampuan dan pengalaman bagi memantapkan lagi badan induk bola sepak negara.

“Apa yang penting, calon itu perlu realistik dalam membawa perubahan,” katanya.

FAM akan mengadakan Kongres kali yang ke-47 pada 31 Julai ini bagi memilih barisan kepimpinan baru untuk penggal 2010/2014, iaitu seorang presiden, dua timbalan presiden, empat naib presiden dan lapan anggota eksekutif.

Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah mengekalkan jawatan presiden apabila menang tanpa bertanding selepas

pencalonan ditutup Ahad lepas.

Setakat ini, dua calon yang dilihat paling sesuai ialah Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan, Tan Sri Annuar Musa dan Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Malah, dua calon itu dikatakan memiliki kredibiliti berdasarkan sumbangan mereka pada peringkat negeri.

Perwakilan juga dikatakan lebih yakin dengan dua calon berkenaan untuk diberi mandat menerajui dua jawatan No. 2 dalam FAM itu.

Penyandang jawatan, Khairy Jamaluddin yang tidak mempertahankan jawatannya, turut menyatakan keyakinannya terhadap dua calon itu untuk memegang jawatan No. 2 itu.

“Tengku Abdullah dan Annuar merupakan gandingan terbaik yang mampu memacu perkembangan bola sepak negara,” katanya.

Jika perwakilan pada Kongres ke-47 FAM mahukan perubahan, maka mereka sudah tahu siapa yang lebih layak diberi

kepercayaan untuk berada dalam barisan kepimpinan FAM kali ini.

Tiada ulasan: