KYD

KYD
KYD

WELCOME

Green Hornet

Ahad, 25 Julai 2010

Penjaga gol cetus resah


BENTENG terakhir skuad bola sepak kebangsaan sedikit goyah menjelang pertembungan dengan pasukan bawah 23 tahun Korea Selatan esok berikutan kecederaan yang menimpa penjaga gol Mohd Farizal Marlias dan Khairul Fahmi Che Mat.

Farizal pemain Perlis, mengalami kecederaan di bahagian mata selepas bertembung dengan salah seorang pemain ketika sesi latihan kelmarin manakala Khairul Fahmi pula tidak begitu cergas akibat sakit belakang.


Situasi itu pastinya mengundang rasa kurang senang buat K Rajagobal yang tidak mempunyai pilihan selain memanggil penjaga gol Harimau Muda A, K Sasikumar sebagai langkah awal untuk berdepan sebarang kemungkinan jika dua pemain itu tidak dapat pulih dalam masa terdekat.


Ketika ini, beliau hanya mempunyai seorang pemain yang benar-benar cergas di posisi itu, Mohd Sharbinee Allawee, tonggak utama skuad bawah 23 tahun yang menjuarai pingat emas Sukan Sea di Laos tahun lalu.


“Kecederaan tidak dijangka berlaku kepada pemain Farizal Marlias yang mendapat kecederaan teruk semasa latihan. Dia mengalami luka di mata selepas bertembung dengan pemain manakala (Khairul) Fahmi pula tidak begitu sihat.


“Jadi saya membuat keputusan untuk membawa masuk Sasikumar dari pasukan Harimau Muda. Dalam masa singkat ini susah untuk saya memanggil penjaga gol pasukan lain selain Sasikumar yang hanya berlatih di Bukit Jalil,” kata Rajagobal.


Rajagobal memanggil 25 pemain bawah 23 tahun untuk menjalani latihan pusat di Wisma FAM Kelana Jaya sejak Ahad lalu sebagai persiapan menghadapi skuad Korea dalam perlawanan persahabatan di Stadium Nasional Bukit Jalil sempena ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik kedua-dua negara itu.


Skuad negara bagaimanapun mendapat suntikan semangat selepas melakar kemenangan 3-0 ke atas kelab dari Liga Singapura, Beijing Guoan Talent FC di Singapura Selasa lalu.


“Selepas hanya berehat sehari, skuad ini menentang kelab Beijing (Guoan Talent FC), memang ada tanda positif pada perlawanan itu tetapi bermain menentang Korea nanti pemain negara perlu berada di tahap lebih tinggi kerana kita semua sedia maklum bahawa Korea adalah pasukan yang penuh dengan tradisi, kekuatan yang tidak perlu diperkatakan lagi,” jelasnya.


Sekalipun sekadar perlawanan persahabatan, pertemuan dengan skuad Olimpik Korea bimbingan Hong Myung Bo adalah kesempatan terbaik untuk Rajagobal merencana pasukannya yang mempunyai misi besar di Sukan Asia di Guangzhou dan Piala AFF hujung tahun ini.


Manakala pasukan Taegeuk Warriors itu pula pastinya tidak mahu status mereka sebagai gergasi Asia diperlekehkan Malaysia apabila membuat penampilan pertama sejak skuad Olimpik mereka tewas 2-1 kepada pasukan senior negara dalam Pestabola Merdeka.

Tiada ulasan: